Schoenenbranche

Ook de schoenenbranche moet om!

De branche heeft vreselijk zitten slapen, concludeert een retaildeskundige, nu opnieuw een schoenenwinkelketen in financiële problemen is.

”De sector is niet met z’n tijd meegegaan. Er zou veel meer beleving in die winkels moeten zijn, met virtuele schoenenpaskamers en andere technologische mogelijkheden.”

Schoenenreus kreeg al eerder uitstel van betaling. In 2013 was de keten al eens failliet gegaan. in 2015 ging het kleinere House of Shoes bankroet. Ook die onderneming was enkele jaren geleden al eens doorgestart uit een faillissement.

 

Overaanbod

Volgens retail deskundigen kiezen veel mensen er ook voor langer door te lopen op hun oude zolen. Maar zij wijten de problemen in de schoenenbranche niet alleen aan de economische crisis.

Er is volgens hen een overaanbod aan schoenenwinkels en er is bovendien sprake van ”volslagen branchevervaging”. Ook modezaken en warenhuizen zijn schoenen gaan verkopen.

Dit beeld werd ook door een ABN Amro-econoom geschetst als toelichting in een rapport van de bank, waarin de bank stelt dat 2015 een spannend jaar wordt voor Nederlandse bedrijven. De overcapaciteit kan voor ondernemingen voor een probleem zorgen, ondanks de verwachting dat 2015 over alle sectoren positief zal uitpakken.

“Kijk bijvoorbeeld naar het winkellandschap en het nieuws van de afgelopen tijd. Er zijn te veel winkelformules maar ook te veel vierkante meters aan retailoppervlakte.”

 

Webwinkels

Dan is er nog het ‘Zalando-effect’; onlinewinkels halen steeds meer omzet en daar hebben de gewone winkels last van. Webwinkels als Zalando hebben een ”enorme marketing-power”. Daar ontbreekt het juist aan bij de schoenenketens.

”Schoenenreus beweert mooie winkels te hebben met mooie schoenen. Maar die zie ik niet terug in de winkels. Ze hebben een onduidelijk verhaal en bovendien een slechte service.”

 

Uitgavenpatroon

De grote financiële problemen van Schoenenreus en House of Shoes staan niet op zichzelf. De verkopen in de branche zijn afgelopen jaren zeker een tiende teruggelopen. Volgens Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, hebben veel Nederlanders hun uitgavenpatroon flink veranderd.

”Geld dat mensen kwijt kunnen, wordt liever uitgegeven aan het aflossen van de hypotheek, niet aan nieuwe schoenen. En bedenk ook: zo’n 10 procent van onze uitgaven gaat tegenwoordig naar producten die een paar jaar terug niet eens bestonden, bijvoorbeeld smartphones”, aldus de hoogleraar.

Niet alleen schoenenzaken zien hierdoor omzet wegvallen, ook de warenhuizen van V&D en veel kledingwinkels verkeren als gevolg van het veranderde uitgavenpatroon in zwaar weer. Het zijn vooral zaken in het goedkopere segment die moeilijkheden hebben. Als iemand dan toch besluit om nieuwe schoenen te kopen, dan wil die persoon volgens Molenaar liever iets hebben dat zich onderscheidt.

“Verrassend was hoe snel 4onePOS directeur Rob Theunissen in de auto stapte en het systeem kwam installeren”

Schoenen

Funesco Orthopedische schoentechniek is gevestigd in het Belgische Melsele en inmiddels twee jaar klant bij 4onePOS. In de zoektocht naar een kassasysteem kwam Funesco verantwoordelijke Brigitte de Vreeze uit bij Koen van Hoof van GMS Group, een samenwerkingsverband van jonge, innovatieve schoendetaillisten. Deze adviseerde 4onePOS te gaan gebruiken en het eerste contact was geboren.

“Verrassend was hoe snel 4onePOS directeur Rob Theunissen in de auto stapte en het systeem kwam installeren” aldus Brigitte. “De koppeling met de webshop en een goed stockbeheer maken het systeem bijzonder geschikt voor onze branche” vervolgt ze.

“Het is eenvoudig om in contact te komen met de juiste 4onePOS medewerker en je wordt direct geholpen. Tevens zijn de door 4onePOS georganiseerde seminars bijzonder prettig om bij te wonen. Naast een stuk intervisie met collega ondernemers worden actuele onderwerpen rondom kassasoftware en het gebruik hiervan besproken” antwoordde Brigitte op de vraag hoe het vervolgcontact met 4onePOS verliep. “Het is gewoon een heel vriendelijk systeem” besluit de Funesco verantwoordelijke.

Schoenen branche
Funesco
Could not authenticate you.